De gemiddelde lengte van de penis.

Lieve Freekje, Kun jij mij misschien vertellen wat het betekent als een vakantievriendje van drie jaar geleden, waar ik niet eens brute seks mee heb gehad, maar wel bijna (ik was nog maagd) na een aantal tussenposen (van soms wel een jaar) toch weer schriftelijk contact met mij zoekt? We waren elkaars eerste liefde enzo, je kent het wel. Kan hij me niet vergeten of zoiets? Ik bedoel, ik denk ook nog wel eens aan hem met een glimlach op mijn gezicht, maar ik ben niet verliefd ofzo (dat zou ook wel heel zielig zijn na drie jaar). Maar het lijkt me wel leuk om hem weer eens in levende lijve te zien, om te kijken of hij erg veranderd is. Maar dan ben ik bang dat hij denkt dat ik wat met hem wil. Wat nu?

Anoniem

Beste anonima,

Wat het betekent dat iemand (steeds) weer contact met je zoekt? Misschien is de jongen in kwestie wel nieuwsgierig naar hoe jij geworden bent, hoe je er nu uitziet, wat je nu doet en wat je ambities zijn. Net als jij schrijft dat je het leuk zou vinden om hem weer eens in levende lijve te ontmoeten om te kijken of hij veranderd is. Na verloop van tijd weer schriftelijk contact met iemand zoeken is op zich vrij onschuldig. Ik betwijfel dat hij na drie jaar nog verliefd op je is -het is mogelijk maar niet waarschijnlijk- maar misschien heeft hij wel goede herinneringen aan je en wil hij die aan de werkelijkheid toetsen door je weer eens IRL te ontmoeten.
Een eerste liefde is speciaal omdat het de eerste persoon (buiten je familie of verzorgers) betreft aan wie je je hart verpandt. De eerste persoon bij wie je seksuele nabijheid zoekt en een ander soort liefde ervaart dan de liefde die je hebt voor je ouders, je broers, zussen of vrienden. Ik zou hier overigens een onderscheid willen maken; de eerste met wie je vrijt of zoent hoeft niet je echte eerste liefde te zijn. Eerste liefde is voor velen degene op wie ze voor het eerst echt verliefd waren en bij wie ze dat ook op een volwassen manier lieten blijken; waar ze consequenties uit wilden trekken. De meeste liefdes op de basisscholen die zich uiten in veel gegiechel, briefjes en liefdesverklaringen opgetekend in schoolagenda’s, zullen door weinigen beschouwd worden als hun eerste échte liefde. Het is wel een voorbode maar de echte liefde komt vaak pas later, als verliefdheid ook leidt tot toenaderingspogingen die serieuzer van aard zijn.
Veel mensen ervaren de eerste liefde als iets heel puurs, zeker als het voor beide partijen de eerste is. Daarna komen er wel weer mensen van wie je houdt, misschien meer dan van je eerste liefde, maar de herinnering aan je eerste liefde blijft altijd. De volgenden zijn nooit meer de eersten en ze zijn nooit de enigen in jouw geheugen. Bij de eerste liefde heb je nog geen exen, dramatische relatiebreuken en onaangename ruzies achter de rug. Je staat er heel onbevangen tegenover en calculeert niet bijvoorbaat de kansen dat het fout gaat. Er zijn nog geen specifieke eigenschappen die je aan die van een ex doen denken en waar je van gruwt. Je hebt je eigen grenzen nog niet duidelijk afgeschermd en bent nog flexibel en naief. Kortom; je volledig onbevangen in een relatie/liefde storten doe je maar één keer. Een gevolg is dat mensen hun eerste liefde vaak vreselijk romantiseren en verheerlijken: toen was alles puur (geen ‘vervuilende’ herinneringen), duidelijk (geen vragen of je nu van deze persoon kan houden terwijl je ook nog om je ex geeft) en simpel (er is er maar één en dat is hij/zij). Veel mensen voelen de behoefte die herinnering levend te houden door hun eerste liefde na verloop van tijd weer te zien. Het gaat om een speciaal persoon in je leven en dus ben je benieuwd wat er van die persoon, die op jou zoveel indruk heeft gemaakt, is geworden. Of dit bij jouw vakantievriendje het geval is of dat hij meer wil, is gemakkelijk te achterhalen door het hem te vragen. Maar misschien vind je het een rare vraag en ben je bang dat je er naast zit en dat hij naar zijn voorhoofd wijst en zich afvraagd hoe je het in godsnaam in je arrogante hoofd haalt om te denken dat hij nog steeds verliefd op jou zou zijn. Ik stel dan ook voor dat als je het zelf leuk vindt om hem te zien, je gewoon met hem afspreekt. Wat kan er gebeuren? Maak het niet moeilijker dan het is: Hij is je eerste liefde, jij de zijne, jullie zijn beiden benieuwd naar elkaars ontwikkelingen dus spreek je na jaren weer eens af. C’est tout. Ik wens jullie vast veel plezier.

Lieve Freekje,

Ik ben een 19-jarige jongen en ik heb het probleem dat ik bijna alleen maar op vrouwen val die minstens 10 jaar ouder zijn dan ikzelf. Op zich niet zo erg, maar ik kan geen vrouwen vinden die ook op een jongere vent vallen. Weet jij misschien een oplossing, of bestaan deze vrouwen niet?

Anoniem

Beste anonimus,

Dat je geen vrouwen kan vinden die ook op jonge mannen vallen, is niet zo raar. De vrouwen op wie jij valt, vrouwen achterin de twintig, bevinden zich in een totaal andere levensfase dan jij. Jij bent waarschrijnlijk nog bezig met scholing en opleiding, misschien ben je net klaar en ben je op zoek naar een baan. Zij hebben hun opleiding al (lang) afgerond en zijn bezig zich een plaats te verwerven op de arbeidsmarkt. Misschien doen ze een vervolgopleiding, een specialisatie, maar dat vindt vrijwel altijd plaats in combinatie met werk. Een deel van deze vrouwen zal ook bezig zijn met vaste relaties en het stichten van een gezin. Hun prioriteiten en ambities zijn waarschijnlijk voor een groot deel heel anders dan die van jou.
Dat deze vrouwen zich in een andere levensfase bevinden en met andere dingen bezig zijn dan jij, betekent echter niet dat zij zich niet aangetrokken kunnen voelen tot jonge mannen. Zij zullen echter niet vaak in contact komen met veel jongere mannen en, wat wellicht nog veel belangrijker is; de maatschappij accepteert relaties tussen oudere vrouwen en jongere mannen niet zo gemakkelijk als relaties tussen oudere mannen en jongere vrouwen. Dit is het erfgoed van rolpatronen en verwachtingen die de maatschappij heeft over mannen en vrouwen. Hoe je het ook went of keert, het idee dat de man carriere maakt en geld verdient en de vrouw naast werk en zelfontwikkeling ook bezig is met kinderen krijgen, is diep geworteld. Vrouwen zoeken bewust of onbewust naar een man die hen fysiek, geestelijk en financieel iets te bieden heeft en hun meerdere is (dat wordt tenminste wel van ze verwacht).
Hoewel relaties tussen oudere vrouwen en jongere mannen steeds vaker voorkomt, is het leeftijdsverschil waar we hier over praten groot en cruciaal. Was jij 25 jaar oud en viel je op vrouwen boven de dertig, dan was het leeftijdsverschil relatief minder groot. Nu maakt het verschil in ‘levensfase’ is nu (te) groot. Het is dus niet zo dat vrouwen niet aangetrokken voelen tot jongere mannen. Het komt echter tot op heden niet vaak voor dat een dergelijke relatie een serieuze kans krijgt.
Eigenlijk doet leeftijd er niets toe. Wat je elkaar te bieden hebt, is maar deels afhankelijk van leeftijd en het is heel goed mogelijk dat je je erg op je gemak voelt bij iemand die bij wijze van spreken je moeder of je zoon had kunnen zijn. Wat dergelijke relaties vaak moeilijk maakt is de sociale context. Wellicht kunnen jullie het fantastisch vinden maar jouw vrienden zijn studenten en verse schoolverlaters, haar vrienden zijn pas-getrouwden, samenwonend, werkend en carriere-makend. En aangezien een relatie niet plaatsvindt in een sociaal vacuum, kan dat een probleem opleveren dat de vrouwen (in dit geval) bij voorbaat afschrikt.
Ze zijn er dus wel degelijk, vrouwen die vallen op (veel) jongere mannen. Maar het is zoeken. Misschien is de gedachte dat de kans dat je een oudere geliefde vindt, met de jaren toeneemt een troost. Straks ben je midden twintig en zullen de oudere vrouwen je veel meer als een partij beschouwen. Heb dus geduld en verlies de moed niet. Beschouw jezelf als een pionier in dit tijdperk van omwentelingen en verbreking van rolpatronen. Jij kan je steentje bijdragen aan dit emancipatieproces. Welcome to the new world 😉

Lieve Freekje,

Ik heb een vriend die een probleem heeft. Hij kan namelijk ’s morgens niet zijn bed uitkomen. Dit is zo serieus dat hij een nieuwe baan die hij kreeg aangeboden, niet eens durft aan te nemen omdat hij bang is dat hij toch elke morgen te laat komt. Deze baan is een kans die hij naar mijn mening moet aannemen omdat hij dit al heel lang en graag wil gaan doen. Weet jij een oplossing om het opstaan voor hem wat makkelijker te maken?

Anonima

Beste anonima,

Voor een bruikbaar en praktisch antwoord ben ik te raden gegaan bij een ervaringsdeskundige. Een goede vriend van mij had namelijk hetzelfde probleem: niet wakker te krijgen en zeker bij afspraken waar hij niet zo erg veel zin in had, kwam hij altijd te laat aanzetten. Onlangs had hij echter een tijdelijke aanstelling bij een bedrijf dat hem nogal wat te bieden had en het lukte hem om zich in al die maanden slechts één keer echt te verslapen. De tips die hij mij gaf, zijn misschien voor jouw vriend ook een oplossing.

  • Zet niet 1 maar 4 wekkers die net na elkaar afgaan zodat een kakofonie van geluid ontstaat
  • Zet het volume van de (radio-) wekkers op de maximale sterkte
  • Zet de wekkers ver van het bed zodat je gedwongen bent uit bed te komen om van het storende geluid af te komen
  • Het is beter de radio net naast dan precies op de zender af te stellen; de irritatiefactor is dan op zijn hoogst
  • Sluit de stofzuiger aan op de tijdklok. Een loeiende stofzuiger is geen prettig geluid om mee wakker te worden en je zal met liefde uit bed komen om er een einde aan te maken
  • Ga niet bij het aankleden op bed zitten om je sokken of schoenen aan te trekken; als je eenmaal uit bed bent moet je voorkomen daar weer in de buurt te komen.

De praktijk leert overigens dat uit bed komen voor iets dat je leuk vindt (een nieuwe baan die perspectieven biedt, op vakantie gaan, een afspraak met een goede vriend) gemakkelijk is dan uit bed komen voor iets dat je eigenlijk geen klap interesseert. Is je vriend echt geinteresseert in deze baan en wil hij het echt graag, dan verminderd dat de opstaanproblematiek aanzienlijk.
Het zou vreselijk zonde zijn als je vriend zijn hele leven laat bepalen door een onbetekenend probleem als niet makkelijk uit bed kunnen komen. Ik neem aan dat hij ook wel inziet dat dat geen gewenste effecten heeft op zijn loopbaan en ontwikkelingen in dit leven. Opstaan is voor vrijwel iedereen een probleem want in bed met de dekens over je hoofd blijft toch een van de grotere geneugden des levens. Toch moeten we er allemaal aan geloven. Het is een kwestie van een schop onder je kont, jezelf ernstig toespreken, gebruik maken van hulpmiddelen zoals hierboven beschreven en het leven vullen met zaken die de moeite waard zijn om je bed voor uit te komen. Ik wens hem veel succes.Lieve Freekje,

Ik zou eigenlijk wel graag eens willen weten nou de gemiddelde lengte van een penis is. Ik hoop dat je mijn vraag vertrouwelijk behandelt omdat ik me nogal schaam over deze vraag.

Bedankt en groetjes,
X.


Beste X,

Mijn specialisme is psychologie en niet anatomie. Ik weet dus niet wat de gemiddelde lengte van de penis heden ten dage bedraagt. Misschien kan je het internet eens afstruinen (er zijn genoeg anatomie-sites) of contact opnemen met de Rutger Stichting. Zij weten vast het antwoord.
Met de huidige hulpmiddelen (vibrators, dildo’s, verlengstukken en vreemdvormige condooms) is de maat van de penis overigens geen onoverkomelijk probleem meer. Ik zou me er dus maar niet druk om maken.

About freekje