Het plagiaat: Maxima

Maxima Zorreguieta (29) is de dochter van Jorge Zorreguieta. Zij groeide op temidden van de jetset van Buenos Aires en werk voor de Deutsche Bank in Brussel. Ze is de vriendin van kroonprins Willem Alexander. Ze verbleef de afgelopen week op paleis Noordeinde, samen met de Koninklijke familie.
Het NRC Handelsblad wist BVD en RVD te omzeilen om Maxima het Hollands Dagboek te laten schrijven.

Zaterdag 24 maart
Hollands Dagboek. Haha, wat klinkt dat grappig. En toepasselijk. Want binnenkort ben ik Hollandse! Alleen niemand die dat nog weet. Ik logeer alweer zes dagen stiekem op paleis Noordeinde. Niemand in Nederland weet ervan behalve de minister-president. Die belde me gisteren nog op. Om te vragen of ik al nerveus was. Nou, de vlinders gieren door mijn buik natuurlijk. Aan het eind van de week zal mijn verloving met Alexander immers bekend gemaakt worden! Eindelijk een eind aan al het stiekeme gedoe. Eindelijk mag ik met Alexander in het openbaar treden. Ik kan niet wachten. Wat zullen de mensen opkijken als ze mij Nederlands horen praten! Ik ga morgen voor de zoveelste keer mijn ‘toespraak tot het volk’ oefenen met Madeleine, mijn privé-lerares Nederlands. Ze heeft er vertrouwen in en zegt dat ik een erg goede leerling ben. Ik vertrouw maar op haar, kwaad kan dat in ieder geval niet.

Zondag
Vandaag een groot banket bij de ouders van Alexander om te vieren dat onze verloving echt een feit is. Alexander voorspelde dat er een heleboel eten zou zijn, het een nog lekkerder dan het andere. Het viel eigenlijk een beetje tegen. In Argentinië weten ze dit soort feesten toch beter aan te pakken. Het klopt wat mijn oom uit Buenos Aires laatst tegen me zei: Nederlanders zijn zo gierig dat ze verleerd zijn hoe je moet feesten. Haha. Ik zal als daar gelegenheid voor is, Alexander binnenkort meenemen naar een van de feestjes van mijn jetset-vriendjes. Maar goed, aan tafel was het best gezellig. Vooral met Prins Claus kun je erg lachen, rare vent is dat toch. Hij doet altijd de meest onverwachte dingen, eigenlijk als enigste van de familie die ik tot nu toe heb ontmoet. Alexanders grootouders waren er ook. Juliana is een beetje treurig oud. Bernhard lijkt precies op de vader van Videla! Die keek ook altijd zo hitsig naar me, toen ik nog een klein meisje was. Ik vind het maar een enge vent. Ik schrok me kapot.

Maandag
Net nog met papa gebeld. Hij is een beetje bezorgd of het allemaal wel goed zal gaan. Hij aarzelt of ik wel goed zal benadrukken dat ik afstand neem van zijn gedrag als minister van Landbouw. Hij stond erop dat ik letterlijk opschreef wat ik zou moeten zeggen. Ik zei hem dat dat geen zin zou hebben, omdat al mijn teksten toch door de BVD en minister-president Kok gelezen en verbeterd worden. Toen begon-ie een beetje te mokken en riep-ie dat heel Nederland bestaat uit ‘heilige boontjes’. Hij vindt het eigenlijk nog steeds belachelijk dat-ie door die paar moorden van zo lang terug niet in Nederland mag zijn. Ik heb geprobeerd ‘m te kalmeren want je moet er toch niet aan denken dat-ie zich opeens bedenkt en toch per se op het huwelijk wil komen. De Koningin heeft gezegd dat het huwelijk dan niet kan doorgaan dus ik moet koste wat kost voorkomen dat papa stiekem toch komt.

Dinsdag
Op mijn GSM kreeg ik opeens een sms van Carlos! (een ex, RV). Alexander stond net naast me te vertellen over een Waterforum waar-ie ooit bijna uitgleed over een grapefruit. Ik riep snel dat het een niet voor mij bedoeld berichtje van de Deutsche Bank was. Ik werd volgens mij wel een beetje rood, maar Alexander had helemaal niks door. Hij bleef kletsen over de grapefruit. Ik heb de GSM meteen in het toilet laten vallen en gevraagd aan de BVD-jongen of-ie een nieuwe voor me kan kopen. `Altijd alles doen om alle risico’s uit de weg te ruimen’, zei mijn pappa vaak tegen me toen ik nog klein was en hij zo goed zijn best deed voor president Videla.

Woensdag
Bah!! Het blijkt dat die stomme BVD mijn jurk heeft afgekeurd! Hij zou ‘te gewaagd’ zijn. In Argentinie zou dit de meest kuise jurk denkbaar zijn! Alexanders moeder zal nu met een andere jurk komen en volgens die man van de BVD ‘heeft Hare Majesteit veel verstand van mode’. Ik hou mijn hart vast, als je naar die absurde hoedjes van d’r kijkt…
Gelukkig kreeg ik vandaag wel een briefkaartje van Diego Maradona. De schat. ’t Is zeker twee jaar geleden dat ik ‘m voor het laatst op een party tegenkwam maar hij denkt toch heel vaak aan me. Dit is al het derde kaartje in de laatste paar maanden namelijk. Hij schrijft dat-ie jaloers is dat ik wel gedoseerd kan snuiven. Hij noemt mij no un adicto, haha. Het zou wel wat zijn zeg, als ik als toekomstige Prinses van Oranje verslaafd blijkt te zijn aan cocaïne!

Donderdag
Ik hoor vandaag dat morgen de dag zal zijn!!! Ik kan niet meer wachten. Ik moet snel tegen de visagiste zeggen dat ze rekening houdt met dat ik vannacht waarschijnlijk geen oog dicht zal doen. Ik zie er morgen vast niet uit. Gelukkig zijn mijn beautycases vorige week overgekomen want ik gebruik toch liever mijn eigen middeltjes dan die van de visagiste. Toen ik zag hoe slecht ze de wallen van de minister-president weten weg te werken, sloeg de schrik me om het hart. Ik heb meteen al mijn cosmetica uit Brussel laten overkomen.
Ik heb net De Jurk gezien. En jawel hoor: het is een soepjurk van jewelste. Misschien had dit nog net gekund in de jaren vijftig. En niet oranje zoals ik had gesuggereerd (dat leek me toch heel toepasselijk, maar niemand luistert hier naar me) maar van dat suffe bordeauxrood. Bah. Ving net ook een glimp op van Alexanders pak. Ziet er ook al niet uit! Wat hebben ze hier met kleding! Hij heeft opeens een buikje in dit pak, verdorie.
Ik wil wel wat slaapmiddelen hebben eigenlijk. Pappa had thuis altijd zo’n handig kastje met alle denkbare middelen maar dat hebben ze hier helemaal niet! Ja, iets homeopathisch geloof ik, maar daar heb ik natuurlijk niks aan.

Vrijdag
Het is DE dag! Ik ben hartstikke nerveus. Ik sliep afgelopen nacht dus inderdaad heel beroerd, vooral ook omdat er vervelende ganzen lagen te kwaken in de hofvijver.
Ik schijn de hele dag een voorlichter van de RVD in mijn buurt te hebben. Ik heb daar niet zo’n zin in eigenlijk. Straks is-ie net zo eng als meneer Fuchs van dat museum. Die deed ook echt raar tegen me tijdens de verjaardag van de Koningin. Misschien is-ie wel familie van Wolfgang Fuchs! (tot Argentijn genaturaliseerde gevluchte nazi – RV). Dat zou een hoop verklaren.

Zaterdag
The day after the night before! Ik geloof dat het prima ging, en ik hoor dat ook van anderen. De minister-president kwam me zichtbaar opgelucht feliciteren. En de pers, die bloedzuigers, probeerde me steeds onderuit te halen. Ze spraken ook opzettelijk slecht Nederlands, vertelde Madeleine me. Ik had al het idee dat ze absurd struikelden over hun woorden maar dat klopt dus. Ik heb me er lekker niks van aangetrokken!
Die creepy RVD-man kwam ook nog op me af vanochtend. Stralend met de voorpagina van een dagblad in zijn handen. Ik zag alleen een weinig flaterende foto van Alexander, maar de RVD-man vertelde euforisch dat alle kranten positieve stukken over me geschreven hebben. Hoe kan het ook anders. Ik begrijp die RVD-man niet zo.
In de avond toch een tegenvaller. Pap belt op om me te feliciteren maar zijn toon verandert wanneer hij vertelt dat veel Argentijnse journalisten Alexander en ik live op tv hebben gezien. Plotseling is het niet meer een enkele verdwaalde Nederlandse journalist die mijn paps lastigvalt, maar blijken er tientallen Argentijnse journalisten mijn lieve papa te achtervolgen. Wat is het toch een naar volk zeg! Kijk nou bijvoorbeeld naar wat ze Diana hebben aangedaan!
Oh ja, over Diana gesproken: Maxima klinkt toch nog beter dan Diana?

`Maxima Zorreguieta es no un adicto!’

About rogier verkade