In Liedjes Bloeyende

<!–#set var="description" value="Waar Gerrit Komrij de mooiste Nederlandstalige gedichten tot leven wekt op de achterpagina van de NRC en deze bundelde onder de titel 'In liefde bloeyende', worden hier liedjes belicht die ook zonder de bijbehorende muziek van het papier parelen. Deze maand: De jacht door de Tröckener Kecks” –>De Jacht is mooier dan de vangst

De avond valt over de stad
Na een lange, hete dag
De wind brengt wat verkoeling
Maar er kookt iets in zijn bloed
Hij gaat steeds sneller drinken
Mensen drinken graag op straat
Een korte rok, pumps en jarretelles
Waar heeft hij haar eerder toch ontmoet

Want hij is altijd op zoek
Ook al weet hij niet waarnaar
Soms denkt hij dit is het
En dat blijkt later weer niet waar
Hij blijft altijd op zoek

Hij doet Marlon Brando na
In a Streetcar Named Desire
Hij probeert wel cool te zijn
Maar laat te veel zien van wat hij wil
Zij denkt hé, hij lijkt op Woody Allen
In god-hoe-heet-die-film
Maar ze is het moederlijke type
Dus wat is het verschil

Want we zijn allemaal op zoek
Maar we weten niet waarnaar
Soms denk je dit is het
En dat blijkt later weer niet waar
We blijven allemaal op zoek
De jacht is mooier dan de vangst

De Tröckener Kecks spelen op oudejaarsavond voor het laatst. De formatie rond zanger Rick de Leeuw en bassist Theo Vogelaars heeft zo’n 20 jaar lang Nederland rondgetourd. Op elk festival, in elke studentendisco en in alle muziekzalen van Nederland hebben ze gespeeld. Begonnen als een lawaaierig punkbandje ontdekten ze al snel de combinatie rock en Nederlandse muziek en zijn dat consequent blijven spelen.
In tegenstelling tot broederbands als De Dijk en in mindere mate The Scene hebben ze geen grote hits gehad, alleen de single Met hart en ziel kwam daar in de buurt. Ze zijn daarom vooral een podiumband gebleven, die drijft op enthousiasme en het grote-jongen charisma van Rick de Leeuw. Toch zijn hun teksten ook zonder podium de moeite van het luisteren waard.
De Leeuw schrijft teksten die recht-door-zee zijn. Taal van de straat, geen moeilijke woorden, maar hij weet cliché’s te vermijden. Het thema van De Jacht komt in veel van de liedjes van de Kecks terug. Het eeuwige op zoek zijn naar haar, en direct danig in de war (uit meer, meer, meer) als er weer een vrouw voorbijloopt. In het lied 1 op 1.000.000 schetst hij het dilemma. Zijn vader zegt hem, kies nou eens en wees tevreden met wat je hebt. Zijn moeder waarschuwt hem vooral niet te snel tevreden te zijn zoals zij…
De Jacht is, zoals veel van zijn liedjes, verhalend. Er worden schetsjes gemaakt. In het eerste couplet zien we de opwinding, de verwachting van een hele avond die nog open ligt. Het tweede couplet is prachtig. Het is zo bekend. Jonge jongens, bij wie de onzekerheid fel door hun hippe kleren heen schijnt. Ze willen zo graag, maar het blijft onbeholpen.
Die onbeholpenheid zien we vaker bij de Leeuw. In Nu of nooit zitten de jongen en het meisje samen op de bank, Marvin Gaye staat op, ze weten beiden dat er iets gebeuren moet. De laatste zin is: toch zeg ik niets en blijft het angstig stil.
Bij De Jacht is er een vangnet. De onbeholpenheid wordt gewaardeerd. Zij is het moederlijke type, dus wat is het verschil. En pats, nog een keer dat lekkere refrein er overheen.

Daniël Tijink

About emilio