Stemtest 2003

Bij de Writers Block Stemtest krijgt u op negen inhoudelijke thema’s de standpunten van partijen voorgeschoteld. Per partij beoordeelt u in hoeverre dat pakket aan maatregelen en ideeën u aanstaat. Dat telt per partij op tot een score, en de partij met de hoogste score wint. Dat is simpel.

Wat niet simpel is, is een pakket aan maatregelen beoordelen. Want plan 1 bevalt u prima, maar plannetje 3 weer helemaal niet. Wat te doen? Afwegen! Want dat is kiezen voor een politieke partij, of u het nu leuk vindt of niet. Wij van Writers Block hebben niet de behoefte het u gemakkelijk te maken door ieder thema te reduceren tot een simpele ja/nee vraag. Want dat is de boel bedotten, en daar doen wij niet aan mee. Je moet de dingen zo eenvoudig mogelijk maken, maar niet eenvoudiger dan mogelijk.

U ziet van een pakketje maatregelen overigens niet van welke partij die ideeën afkomstig zijn. Dat zou u standpuntbepaling kunnen beïnvloeden, en het verrassingseffect (goh, is dat mijn partij??) bederven.

Naast negen inhoudelijke thema’s krijgt u ook drie vragen van meer algemeen politieke aard, waarvan bekend is dat ze uw keuze zullen beïnvloeden.

Uniek aan deze stemtest is dat u van tevoren kunt aangeven tussen welke partijen u een afweging wil maken. In de praktijk blijken mensen te zweven tussen hooguit drie partijen, dus dat verwerken we in onze methode. U kunt natuurlijk om een advies inzake alle partijen vragen, maar dat kost u wel meer tijd. Reken op ongeveer vijf minuten invultijd per partij.

Vrijwel alle partijen doen mee in onze stemtest. Wie niet? Leefbaar Nederland en de SGP doen bij ons niet mee. LeefbaarNederland achten wij inmiddels te marginaal om nog serieus te nemen. De SGP kent haar vaste achterban van kiezers. Wie zijn wij om daar nog iets van te vinden?

Maar de rest doet dus wel mee. En, dunkt ons, daar valt een hoop tussen te kiezen. Doe de test maar!

Klik om te beginnen!

About redactie