Toch maar geen ChristenUnie


Diverse (linkse) kiesgerechtigden is de afgelopen week het volgende overkomen. Vol zelfvertrouwen vulden zij een stemwijzer in, nieuwsgierig of hun opvattingen tot een stem op GroenLinks, de SP of misschien toch op de PvdA zouden leiden. Ontspannen hingen zij achterover in hun bureaustoel volop genietend van de dertig seconden die sommige stemwijzers nodig hebben om de uitslag te berekenen. Het ontspannen afwachten sloeg om in boosheid toen zij geconfronteerd werden met de uitslag. ChristenUnie, stond er groot op het scherm. U moet ChristenUnie stemmen. Het televisieprogramma 2Vandaag wijdde een item aan deze voor velen verwarrende ervaring. Verschillende linkse mensen vertelden dat ze niet hadden geweten wat hen overkwam. Voor zichzelf hadden de kiezers de uitkomst niet zo erg gevonden, maar voor die dertig procent van de kiezers die zich volledig verliet op de stemwijzer was dit een zorgwekkende zaak. De stemwijzer gaf immers aantoonbaar verkeerde adviezen.
Later hadden de makers van de stemtest begrepen dat ze een of twee vragen toch wat ongenuanceerd geformuleerd hadden. Zo had de Stemwijzer barmhartigheid uitgelegd als ‘Christelijke’ barmhartigheid. Linkse kiezers die van de Stemwijzer de ChristenUnie voorgeschoteld kregen, deden de test nogmaals, waren extra fel voor euthanasie en abortus geweest en zagen nu opgelucht SP op het scherm staan.
De vraag is nu: waarom zijn die kiezers zo geschokt als zij het advies krijgen om op de ChristenUnie te stemmen?

TV-dominee
Het antwoord lijkt eenvoudig. De gemiddelde ChristenUnie-stemmer staat immers
fundamenteel anders in het leven dan onze linkse vriendjes. Hij gaat vaak en consequent naar de kerk en houdt er een verouderd en aantoonbaar verkeerd normen- en waardenpatroon op na. Al was het alleen maar omdat hij vindt dat je uit de bijbel politiek beleid kunt afleiden. Er zijn voldoende SP-stemmers die tegen een vergaande nivellering van de inkomens zijn. Toch stemmen zij SP omdat ze denken dat het met die plannen beslist niet zo’n vaart zal lopen. Er zijn PvdA-stemmers die fundamenteel tegen het preventief fouilleren zijn gekant. Toch stemmen zij op de PvdA. Het homohuwelijk, de abortuswetgeving en de euthanasiewet zullen niet van de ene op de andere dag worden afgeschaft. Toch stemmen linkse kiezers geen ChristenUnie.
Blijkbaar wegen ethische oordelen zwaarder dan economische perspectieven bij de stemkeuze? De ChristenUnie heeft het imago dat wanneer je er op stemt, je niet alleen een politieke vertegenwoordiger kiest maar dat je ook lid wordt van een sekte of anderszins beangstigend genootschap. Blijkbaar zijn linkse kiezers bekrompen en verzuild. Feit is dat de SP zichzelf niet voor niets een socialistische partij noemt maar dat toch veel niet-socialisten op de partij te stemmen. Maar de SP heeft Jan Marijnissen. Zou de ChristenUnie op 13 zetels uit kunnen komen wanneer ergens een charismatische leider vandaan geplukt wordt? Een soort Amerikaanse tv-dominee?
Het klinkt niet erg waarschijnlijk. De afkeer van de ChristenUnie gaat verder dan Rouvoets charisma van saaie kantoorklerk. Het is het ethische profiel van de partij dat kiezers in een wijde bocht om de ChristenUnie doet gaan.
Ten tijde van paars was dit een legitieme reden om op een andere partij te stemmen. In 1994 beleefde Nederland een ethisch liberaal hoogtepunt. De VVD en PvdA regeerden nog geen dag samen of zij vonden elkaar al op onderwerpen die jarenlang taboe waren: euthanasie, homohuwelijk, het aanpakken van de kinderbijslag en het verzuilde omroepstelsel.
Het verkapt religieuze beleid van de overheid ten tijde van de CDA-kabinetten werd in hoog tempo afgebroken. Zo werd Paars I de ethische weerspiegeling van opvattingen die jaren onder het volk leefden maar onder het CDA geen kans kregen.
Nu staan de PvdA en de liberalen lijnrecht tegenover elkaar omdat het weer als vanouds over de economie gaat. Alle partijen zijn voor meer normen en waarden maar niemand durft er op door te gaan. Behalve Mat Herben die vooral bij kutmarokkanen normen en waarden mist. Femke Halsema is voor meer normen en waarden. Wouter Bos is voor meer normen en waarden. Gerrit Zalm is voor meer normen en waarden. Jan Marijnissen is voor meer normen en waarden. Thom de Graaf is voor meer normen en waarden. Mat Herben is voor meer normen en waarden. En Balkenende kijkt erbij alsof hij normen en waarden heeft uitgevonden. De ChristenUnie is al jaren voor meer normen en waarden. Ze is nooit voor iets anders geweest. Toch trekt ze er maar weinig stemmen mee.
Dus de politiek is voor meer normen en waarden maar de kiezer niet? De kiezer is voor euthanasie, abortus, prostitutie en drugs en vindt dat een belangrijke richtingwijzer om te stemmen. Maar dat zou in tegenspraak zijn met de gedachte dat de kiezer normen en waarden niet bepalend vindt om te stemmen.

Ik hou het er maar op dat God dood is.

About menno van der veen