WB eist het hoofd van

Kent u die reclame van Studio Sport? Die zie je altijd op zondagavond, vlak voordat het sportjournaal begint. Het spotje toont een aantal mannen dat bij de afhaalchinees op hun prakje wacht. Er heerst een gespannen sfeer. Eerst is niet duidelijk waarom, maar die vraag wordt beantwoord zodra de klok in het restaurant in beeld wordt gebracht. Ook bij de afhaalchinees is het zondag en vlak voor zevenen. Het spotje illustreert de stemming die op dat tijdstip in Nederland heerst. Studio Sport kan ieder moment beginnen en heel Nederland is er klaar voor. Zo ook ik. Ik wil niets missen van wat er komen gaat en ga er dan ook eens lekker voor zitten.

Maar met het spannende gevoel dat de uitzending zo gaat beginnen besluipt mij ook iedere week opnieuw een onbehaaglijk gevoel. Wat kan dat zijn? Ik zal het u vertellen. Het is het team van Studio Sport. Het zijn Mart Smeets en zijn kornuiten die mij steeds vaker het plezier van het kijken naar sport op televisie op vakkundige wijze weten te ontnemen.

Wie zal er vandaag presenteren? Is het Mart? Mart die met zijn vingertoppen tegen elkaar de intellectueel uit probeert te hangen. Mart met z’n speciale schaatstruien. Zou hij vandaag weer zo’n quasi-intelligent baardje hebben om zijn quasi-intelligente pose te onderstrepen? Mart met z’n MAVO-engels… Senk Joe?? Spreek dan gewoon geen Engels Mart. If joe kent stent de hiet stee out of de kitsjen. Of Mart die samen met Jean Nelissen verslag doet van het wielrennen en opeens de kreet “Amaai” bezigt. Doe asjeblieft normaal Mart. Iedereen weet dat je gewoon een Nederlandse boerenlul bent.

Ik vraag me regelmatig af of ze bij de NOS wel eens gehoord hebben van een kledingadviseur. En als ze die hebben, houdt deze zich dan soms alleen bezig met Humberto Tan en Dione de Graaf? Die zien er elke week opnieuw perfect uit. Stukken beter dan Mart met zijn befaamde truien en de reeds eerder genoemde Jean Nelissen die uitsluitend stropdassen draagt waar Willibrord Frequin voor bedankt, maar beter ook dan Jack van Gelder die notabene zelf een kledingzaak heeft (gehad), maar die nog niet helemaal heeft begrepen dat de combinaties bolletjes-ruitjes-streepjes hele rare effecten teweegbrengen die zelfs mijn 2000 euro kostende Philips beeldbuis niet kan verhelpen. Om kort te gaan: Jack draagt testbeeld.

Met rode vlekken in mijn nek hang ik in de bank. Mijn vriendin zeurt dat Studio Sport saai is en waar ik haar in vroeger nog resoluut de deur zou hebben gewezen vanwege deze heiligschennis tegen het principe “sport op zondag” overhandig ik haar bijna opgelucht de afstandsbediening. Zij zapt meteen naar “De Bevalling” dus pak ik maar een boek. Ik heb het boek van mijn “vrienden” gekregen voor mijn verjaardag. Het is een boek van… jawel, Mart Smeets. Ik heb ooit gehoord dat Mart interessant kan schrijven, dus misschien kan dit kleinood mijn gemoedstoestand en mijn houding jegens Mart positief beïnvloeden. Maar was de kans op verbetering van mijn algemeen welgevoelen al klein, hij wordt nog kleiner als ik de voorkant van het boekje bekijk. Daar staat een foto van Mart die omhoog kijkt. Zijn geposeerde, volstrekt onlogische houding is voldoende om de wrok die ik jegens hem koester te versterken. Waarom zou je op de foto die de kaft van een boek moet ontsieren omhoog kijken? De enige reden die ik kan bedenken is dat Mart de wereld de aanblik van zijn onfrisse voorkomen wil besparen. De kans op stemmingsverbetering is definitief verkeken als ik na enkele pagina’s ontdek dat Mart het uitgerekend opneemt voor een van de andere personen die ik het eigenhandig het leven zou benemen als ik de kans kreeg: Evert ten Napel. Het siert Evert, aldus Mart, dat hij zich niets aantrekt van de storm van kritiek die iedere belangrijke voetbalwedstrijd die door Evert verslagen wordt weer met zich meebrengt. Met als hoogtepunt (of liever: dieptepunt) de WK’s van 1994 en 1998. Ik weet het niet zeker Mart, maar volgens mij betekent dat alleen maar dat Evert gespeend is van elke vorm van zelfkritiek en hij een bord voor zijn kop heeft. Een eigenschap die ook jou blijkbaar niet vreemd is. Met een woest gebaar smijt ik het boekje door het openstaande raam naar buiten, waar het na een korte vlucht van negen verdiepingen in een wolkje van rood gravel op het trapveldje achter mijn flat belandt.

Later tart ik het noodlot door nogmaals op Nederland 2 af te stemmen. Ik ben nog net op tijd om Mart een paar lachwekkende capriolen uit te zien halen die mijn met Downsyndroom gezegende zusje nog met schaamte zouden vervullen. Dit moet de intro voorstellen van Marts nieuwe programma Vak M. Tot mijn schrik merk ik dat het een programma is met diepte-interviews.Diepte-interviews van Mart leiden bij mij in de regel tot groot ontzag voor de topsporter. Trainen kan iedereen en met talent word je geboren, maar hoe iemand zich kan wapenen tegen het hemeltergende gesnater van Mart Smeets is mij een raadsel. Toch lukt het sommigen, al kost het vaak moeite. Soms meen ik dat de blik van de sporter die eerst op oneindig stond even wordt gebroken. Dat er een vonkje ergernis te zien is. Maar dan is het ook meteen weer weg. Jammer, want wat zou het mooi zijn als een sporter tijdens een interview zijn zelfbeheersing verliest en Mart door middel van een korte demonstratie freefight reduceert tot een hoopje kwijl dat eindelijk tot zwijgen is gebracht. Misschien wordt het tijd Regilio Tuur uit te nodigen.

Ik heb de tijd die ik normaal gesproken inruimde voor het kijken naar Studio Sport gebruikt om mijn ergernis op papier te zetten. Maar zelfs smeekbedes aan het adres van de NOS om de crew van Studio Sport aan te passen hebben niet mogen baten. Nettie Kosterman van de NOS schreef mij:

Geachte heer Deursma, Dank u voor uw e-mail. In antwoord hierop deel ik u mee dat de verslaggevingvan onze commentatoren regelmatig onderwerp van overleg is. Wij krijgen ookregelmatig reacties van het publiek. Uit deze reacties blijkt ons dat eendeel van het publiek uw mening deelt een ander deel van het publiek stelthet commentaar echter zeer op prijs.

Arie-Lex: Beide opvattingen zijn niet te combineren. De redactie zal het commentaarbij sportonderdelen regelmatig blijven evalueren, maar we kunnen het helaasniet iedereen naar de zin maken.
Ik heb uw reactie, ter informatie, doorgezonden naar de betrokken redactie.

Met vriendelijke groet,

Nettie Kosterman
NOS Publieksvoorlichting

Niets helpt! Onkruid vergaat niet en dus blijft Mart mijn leven verzieken. Vandaar dat ik mij tot Writers Block heb gewend: Mart zijn op eraf! Indien nodig zal ik persoonlijk het vonnis voltrekken.

Interne link
Wat vinden de WB lezers? Moet het hoofd van Mart Smeets rollen?

Klik hier voor het antwoord

Arie-Lex Deursma

Wat vind jij?

Moet de kop van Mart Smeets rollen of niet? Jij mag beslissen. Geef je stem!
Na 10 afleveringen ‘WB eist het hoofd van…’ maken we de balans op en zal in een fijne flash-animatie de kop van de meest gehate kandidaat rollen na een behandeling met de valbijl.

Ja, onder de guillotine!
Nee, ik heb groot respect voor deze integere kandidaat

About arie-lex deursma