WB eist het hoofd van

Ik snap best dat acteurs het niet gemakkelijk hebben. Tuurlijk. En ik snap best dat ze soms een reclame doen om er een centje bij te pakken. De huur moet betaald worden. De cocaïne gefinancierd. Ik begrijp dat. Echt. En och, helemaal in de hand heb je de kwaliteit van zo’n commercial niet. Je gaat er niet over. Er moet wat worden verkocht, en dat gaat zelden subtiel.
Ik ben een mild man.
Maar ergens moet er een grens getrokken worden.
En die grens heeft Rick Engelkes overschreden. En ruim ook.
Zo’n dertig keer per avond wordt de argeloze TV-kijker platgegooid met commercials van de woekeraars van Postkrediet. Voor wie het nooit gezien heeft, hetgeen onmogelijk lijkt, voor de zekerheid de complete tekst (de commercial is integraal terug te zien op de site van postkrediet, voor wie er nog geen genoeg van heeft).

Postkrediet:de commercial

Rick, acterend: ‘Lisa, dat bedoel ik niet. Ik hou.. Waarom loop je nou steeds weg als ik.’
Onduidelijke vrouw: ‘Wacht Rick, wacht! Je moet iets later met je tekst komen Rick. Dan is het helemaal goed.’
Rick: ‘Okee’
Onduidelijke vrouw: ‘Trouwens, dat advies van jou was ook heel goed.’
Rick, benieuwd: ‘Welk advies?’
Onduidelijke vrouw: ‘Om contact op te nemen met Postkrediet’
Rick, tevreden: ‘Oh. Dat werkt echt he?’.
Onduidelijke vrouw: ‘Hmm hmm.’
Rick, geïnteresseerd: ‘Bespaar jij nou ook zoveel op je lening?’
Onduidelijke vrouw: ‘Ah joh. Met die klantenkaart en die postorderlening erbij ben ik een stuk goedkoper uit. En het is heel eenvoudig. Er is zelfs iemand bij me langs gekomen om alles voor me in orde te maken. Ideaal.’
Rick, enthousiast: ‘Simpel toch?’

Deze commercial brengt de grenzen van debilisering ruim in beeld. Kan het dommer? Kan het slechter? Die overgang van ‘het acteren’ naar ‘weet je wat ook heel goed is?’ Kan het simpeler en irritanter?
En laten we het eens over het beeld hebben. Onze Rick die op het podium extreem houterig en ongeloofwaardig wat brabbelt tegen ene Lisa, zonder dat er ene Lisa in beeld is. Is het een monoloog? Is Lisa ziek? Waarom is er geen stand-in geregeld voor onze Rick? En die onduidelijke mevrouw die dat nog goed vindt ook, haar credibility direct ondergravend.
Beter was dus geweest:
Onduidelijke vrouw: ‘Dat was kut Rick. Maar weet je wat niet kut was? Dat advies van je!’

Laten we de feiten onder ogen zien. Rick Engelkes kan niet acteren. Hij begon bij GTST als dokter Simon, geraakte populair, en trapte in het bekende misverstand dat hij meer kon dan in een soap spelen en timmerde enige jaren vruchteloos aan de weg met derderangs theaterproducties. Het is allemaal mislukt.
engelkesOndertussen probeerde hij zijn bekende Nederlandschap wat uit te buiten door slappe TV-programma’s te maken voor ranzige zenders als RTL5. Toys for Boys, bijvoorbeeld. Over auto’s, scheerapparaten, grote tieten en ander sponsormateriaal. Ook probeerde hij de talkshowhost uit te hangen, in een babbelprogramma met andere Rick Engelkes-achtige mannen, waarin met name gesproken werd over de dilemma’s van bekendheid en overspelige gedachten. Heel vervelend allemaal. En dus allemaal mislukt.
Nu komt Engelkes terug. Als dokter Simon in GTST. Het enige wat hij kon. Of misschien beter: het enige waar het niet erg bleek, dat hij niks kan. Dat geeft niks. Naar GTST hoef je niet te kijken. Dat staat in de gids, en kan worden vermeden.
De commercials van Postkrediet staan niet in de gids. Die kan je niet vermijden, als je voetbal wil kijken, of een goede film.
En dat is niet goed. Dat is slecht. En daarom moet het hoofd van Rick Engelkes rollen. En wel nu.

Redactie

Interne link
Wat vinden de WB lezers? Moet het hoofd van Rick Engelkes rollen? Wat vind jij?

Moet de kop van Rick Engelkes rollen of niet? Jij mag beslissen. Geef je stem!
Na 10 afleveringen ‘WB eist het hoofd van…’ maken we de balans op en zal in een fijne flash-animatie de kop van de meest gehate kandidaat rollen na een behandeling met de valbijl.

Ja, onder de guillotine!
Nee, ik heb groot respect voor deze integere kandidaat

About de redactie