De Portable Pafpaal

voorbeeldDe strenge rookwet die per 1 januari 2004 is ingegaan, maakt het voor veel rokers een stuk lastiger om rustig in hun regelmatige behoefte te voorzien. De NS, een bedrijf waar WB graag op pleegt te kankeren, heeft zich op diezelfde datum echter van zijn beste kant laten zien. Op vrijwel elk perron kunnen rokers van een echt práchtige, speciaal voor rokers ontworpen, asbak gebruik maken.

(Onoverdekte perrons zijn helaas nog niet van deze praktische toevoeging voorzien; wellicht hebben de NS beredeneerd dat op dergelijke perrons de sigaret vanzelf wel uitwaait- of regent.)

De NS heeft echter één ding over het hoofd gezien. Ondanks de gigantische anti-rokers lobby zijn er nog best heel veel rokers (een stuk of vier miljoen), en er is maar één asbak op het perron. Nu hebben de NS het niet breed, en willen wij ook niet overvragen, maar… het is nogal krapjes zo! Vandaar dat WB de helpende hand uitsteekt, letterlijk zelfs, in deze eerste aflevering in een incidentele reeks: Klussen met WB. En ditmaal gaan we een draagbare rookpaal maken. We noemen hem de “portable pafpaal”, omdat dat zo leuk allitereert.

Nooit meer in andermans rook staan
De portable pafpaal is natuurlijk vooral bedoeld voor de verstokte roker die zijn bril is vergeten en de NS rookpaal daardoor over het hoofd ziet. Maar de paal is multifunctioneel. Misschien heb je wel weer eens zin om op de roltrap een sigaretje op te steken, of sta je liever in de buurt van die leuke man aan de andere kant van het perron. Met de draagbare rookpaal verplaats je de gedoogzone gewoon naar de plek van jouw keuze. Handig ook als je eens niet in die smerige rook van anderen wilt staan als je een sigaret rookt.... in de auto ...

Het gebruik van de paal is niet beperkt tot het NS station. Gebruik hem ook eens op het strand, op vakantie, of gewoon, lekker thuis op de bank. Er zijn gewoon situaties waarin je verslaving je de baas wordt. Wachtend in het ziekenhuis op de uitslag, tijdens een zware vergadering of een sollicitatiegesprek, je opwindend in de trein als je vertraging dreigt op te lopen… Pak je pafpaal, en sta jezelf toe.
Retehandig, al zeg ik het zelf, en ook betaalbaar voor de kleine portemonnee (ik betaalde exact 4 euro 22).

Tip!
Anti-rokers, gebruik de portable pafpaal om rokers als een rattenvanger van Hamelen in de val te lokken

Wat hebben we nodig?
We maken de portable pafpaal geheel uit papier en hebben daarvoor nodig:
...ontspannen thuis...

1 vel stevig A4 donkerblauw (standaard)
1 vel stevig A3 aluminiumkleur
5 vellen stevig A4 grijs
2 vellen stevig A4 zwart
4 vel A4 wit
1 Pritt stift
1 tandenstoker
1 blauwe stift (standaard)
een schaar en/of een stanleymesje
rol kwaliteitsplakband (doorzichtig) of kwaliteitslijm

Wat gaan we maken?
De rookpaal is, zoals u misschien weet, opgebouwd uit vier kleuren. Bovenin blauw, metdaarop het rokers-embleem. Het blauw steekt mooi af tegen het kleurloos grijs dat daaronder zit. Daaronder vinden we het aluminium gedeelte, waarin de asbak is ingebouwd. (Wij zullen gewoon een gat maken, hoe je een echte asbak-in-de-rookpaal maakt, leren we u misschien in een volgende aflevering). Onder de asbak weer grijs, en helemaal onderin zwart, omdat dat niet zo besmettelijk is.
Overigens wordt onze pafpaal iets slanker van vorm en ook iets korter dan de NS paal. Dat is niet alleen een stuk mooier, maar ook een stuk makkelijker om in elkaar te knutselen.

Hoe gaan we te werk?

(1)
Eerst gaan we de simpele onderdelen maken. Plak aan elkaar, aan de lange zijden!:
– twee vellen zwart A4
– drie vellen grijs A4 (zorg ervoor dat het plakband steeds aan dezelfde kant zit, dat is wel zo netjes)
– twee vellen grijs A4

De asbak. Het mag netter hoor(2)
Pak nu het vel aluminiumpapier. Snijd het over de lengte tot op 30 centimeter (het vel wordt dus bijna vierkant, 29,5 bij 30). We gaan er de asbakgaten uit snijden. Deel het vel over de lengte in drieën op (gebruik eventueel de achterkant om markeringen te maken). Vervolgens maak je in het midden van elk van de hokjes een elliptisch gat van 5 bij 10 centimeter (zie voorbeeld op foto). Leg het vel bij de aan elkaar geplakte vellen van (1).

(3)
Het blauwe vlak!

Snijd het vel A4 blauw in de lengte tot op een hoogte van 15 centimeter.

...en natuurlijk: in bad!Nu moeten we even priegelen. Maak eerst een print van het rooklogo (digibeten: rechtsklik op de voorgaande rode tekst, kies voor ‘doel opslaan als’, bewaar het bestand op een terug te vinden plek, en print het vervolgens uit). Al het grijs en al het transparant moet blauw worden! Knip daarom binnen de zwarte lijnen het bijna-vierkant netjes uit (of gebruik een stanleymes). Kleur met de blauwe stift de letters en de rookpluimen netjes in. De sigaret zelf (en de symbolische as) snij je uit met het stanleymes.
Het logo moet er twee keer op, dus herhaal!

Intermezzo
Hou nog even vol, het rotwerk is bijna gedaan. Focus je op het geluk dat je zult ondervinden als je paal af is. Steek even rustig een sigaretje op om te ontspannen. Onthoud: roken op je werkplek wordt weer mogelijk, of in de tram, bij die vervelende kennis thuis die beweert astmatisch te zijn (hetgeen je nooit hebt geloofd). Ja, heeft u het weer helemaal voor de geest? Sigaretje op? Gaan we weer!

We moeten er nog het woord “Rookzone” onder plakken. Print daarvoor de letters van het woord uit. Nu even een rotklus: knip alle letters netjes uit. Let op: de grijze stukjes binnen de letters (zoals bij de ‘e’ en de ‘o’) hoef je niet per se uit te knippen. Die kun je straks met de blauwe stift inkleuren.
Herhaal!

Plak nu eerst de logo’s op het blauwe vel papier. Houd boven ongeveer twee centimeter vrij. Plaats het eerste logo 3,5 centimeter van de linkerzijde (netjes recht hè!). Het tweede logo plaatst u 3,5 centimeter van de rechterzijde. (tussen de logo’s zit nu ongeveer 7 centimeter als het goed is, en onder de logo’s is nog 4,5 centimeter vrij voor de letters van “Rookzone”)

Moeilijk!

De letters plakken we, mooi uitgelijnd, onder de logo’s. De onderkant van de letters komt 2,5 centimeter van de onderkant van het blauwe vel te liggen.
Begin met de “R”. Het minste geknoei krijgt u als u met een tandenstoker in de Pritt Stift peutert en de op deze wijze vergaarde draad lijm op de letter deponeert. Druk de letter nog niet te stevig aan, misschien wilt u hem zo nog iets verschuiven. Plaats nu de letter “e” aan het einde (dus rechts uitgelijnd met het logo). Leg de overige letters op juiste volgorde tussen de ‘R’ en de ‘e’ zodat u weet hoeveel afstand u voor de overige letters moet nemen. Plak ze ertussen!
Herhaal!

Verwijder lijmvlekken, en kleur eventuele grijze stukjes netjes blauw bij.

[ps: Oeps! Het is gebleken dat op de echte rookpaal het logo driemaal staat afgedrukt. Als je echt je best wilt doen, plak je hem er dus ook driemaal op. Excuus]

(4)
Plak de verschillende onderdelen nu netjes aan elkaar. Let op: plakband steeds aan dezelfde kant! Eerst zwart, dan de drie vellen grijs, dan het aluminium, vervolgens de twee vellen grijs en daarboven het blauw. Ziet er al mooi uit, niet?

De lap(5)
De lap papier moet nu netjes in een ronde paal geplakt worden. Rol het papier eerst een beetje in, bijvoorbeeld langs een bezemsteel, of een ontwerpkoker. Plak de lap vervolgens met lijm of plakband netjes in een paal.

(6)
Rokend serveren

Deel je paal met anderen!
De WB pafpaal is multifunctioneel. Wij zijn erg benieuwd naar de manier waarop u uw rookpaal gebruikt. Heeft u uw eigen paal in elkaar geklust en bent u tevreden met het resultaat? Of heeft u cruciale verbeteringen in het ontwerp weten aan te brengen? Stuur dan een (digitale) foto van uw paal (of het gebruik ervan) naar de schrijver. Ik ben vooral benieuwd naar ontwerpen die werkelijk draagbaar zijn: opvouwbaar bijvoorbeeld, of inklapbaar. Regenbestendige palen zouden ook prachtig zijn. Of goedkopere of sneller fabriceerbare. De beste foto’s en tips worden in de volgende WB geplaatst.

Naschrift
Op het ontwerp van de pafpaal is een groot aantal reacties gekomen. Eén inzending van een lezer, die van Joop van Dijk, is inmiddels ook in WB gepubliceerd. Bekijk het ontwerp van de Pafpaal voor Mannen.

About melissa van amerongen