Europese Stemtest 2004 – Veel Gestelde Vragen

VRAGEN:

ANTWOORDEN:

 • Ik zie een vreemd logo bij de test. Wat is die VDE eigenlijk?
  VDE staat voor Vereniging Democratisch Europa. De VDE heeft WB de opdracht gegeven de Stemtest te maken. Dat past mooi bij de doelstellingen van de VDE: het stimuleren van het publieke debat over Europa en het versterken van de democratische controle van de Europese Integratie. Daarnaast heeft WB dankbaar gebruik gemaakt van de Europese expertise van de VDE.De VDE organiseert diverse activiteiten gedurende de verkiezingeperiode. Zo is er een Europacafe op 13 mei, in Felix Meritis, Amsterdam, aanvang 20.00 uur; de eerste resultaten van de stemtest worden hier van commentaar voorzien. Op 3 juni, vlak voor de Europese verkiezingen, is er een publieksmanifestatie, eveneens in Felix Meritis; aanvang 19.00 uur. Hier wordt ‘het Proces van Europa en het Volk’ ten tonele gevoerd waarbij de ‘aanklager’ Eimert van Middelkoop politici ondervraagd op hun bijdrage aan de integratie. Ook hier speelt de stemtest een belangrijke rol.

  U kunt lid worden van de VDE voor 32,50 euro (studenten 17.50). Voor meer informatie kunt u terecht op hun nieuwe website.

 • De WB stemtest is geautoriseerd door de politieke partijen, schrijven jullie. Wat houdt dat in?
  Als een politieke partij de stemtest heeft geautoriseerd, betekent dat dat ze schriftelijk bevestigd heeft zich in de formulering en selectie van standpunten te kunnen vinden. Uiteraard doet het elke partij pijn om zijn zorgvuldig in elkaar gezette verkiezingsprogramma tot een handvol standpunten gereduceerd te zien. En laten we wel wezen, de verkiezingsprogramma’s blijven natuurlijk de beste verwoording van de standpunten van de partij. Maar u kunt er dus vanuit gaan dat u met de Stemtest de belangrijkste punten overzichtelijk op een rijtje krijgt – niet makkelijker dan het is, maar ook niet moelijker dan nodig.
  D66, GroenLinks, PvdA, VVD, LPF, SP en CDA hebben de stemtest geauthoriseerd. De lijstverbinding ChristenUnie/SGP heeft geen interesse getoond om te autoriseren. Wij leiden daaruit af dan de CU/SGP voldoende vertrouwen hebben de door ons gemaakte selectie (wie zwijgt stemt toe immers).
 • Ik moet zo veel lezen bij deze test. Kan dat niet anders?
  De Stemtest is zonder enige twijfel de meest arbeidsintensieve stemtest die er is. U moet er echt even voor gaan zitten. Reken op 5 minuten per partij.
  Als u niet zo veel tijd heeft, of geen behoefte heeft om een advies over alle partijen in te winnen, kunt u bij aanvang van de stemtest partijen deselecteren. Die doen dan gewoon niet meer mee met de stemtest. Verder moeten we streng zijn: stemmen is niet makkelijk, en voor Europa al helemaal niet. Voor een goed en inhoudelijk advies zult u zich dus even moeten concentreren. Als u meer behoefte heeft in een snel en oppervlakkig stemadvies, verwijzen we u graag door naar de Stemwijzer (u mag de site zelf opzoeken, zo zijn we dan ook wel weer).Voor een vergelijking tussen Stemtest en Stemwijzer, zie politiek-digitaal: tussenstand
 • De vragen zijn niet goed op elkaar afgestemd. Er staan drie antwoorden, maar één hoort er niet bij
  Een uitstekende vraag. Sommige mensen die de stemtest maken vinden het lastig om steeds een heel pakket van stellingen te moeten beoordelen. En dat is ook niet eenvoudig. Misschien vindt u de eerste twee stellingen heel goed, maar gruwt u bij de derde. En bij die andere partij vindt u alles maar zo-zo. Soms lijkt het wel alsof u appels met peren moet vergelijken!
  Dat doet de Stemtest niet om u te pesten. Integendeel: wij doen dat om u te helpen. Stelt u zich bijvoorbeeld voor dat een partij wil dat er meer geld komt voor het milieu (en u bent het daar helemaal mee eens). En dat wil deze partij betalen van de landbouwsubsidies. Dat kan! Stelt u zich nu voor dat u een ander soort stemtest zou doen, waarbij u afzonderlijke stellingen zou beoordelen. Dan zou u vóór meer geld voor het milieu en tégen verlaging van de landbouwsubsidies kunnen zijn. Dat kan niet! Vinden wij dan. Vandaar dus de pakketten.
 • Verdorie, ik heb iets verkeerd ingevuld. Kan ik nog terug?
  Jawel, dat kan! Gebruik hiervoor niet de BACK en FORWARD optie van uw browser. Onderaan elke pagina kunt u sowieso vooruit door op “naar het volgende thema” te drukken. Als u terug wilt, kunt u gebruik maken van het pull down menu dat daar weer onder staat. Selecteer daar het thema van uw keuze, en wijzig wat u wijzigen wilt. Druk dan wel weer op de knop “wijzig deze waarden”, anders worden uw wijzigingen niet verwerkt.
 • Mijn partij zit er niet bij! Wat nu?
  We hebben ervoor gekozen alleen die partijen die nu een zetel hebben in het Nederlandse of Europese parlement op te nemen in de stemtest. Een beetje gemeen is dat wel: nieuwe partijen maken dan minder kans om een zetel te verwerven in het parlement. Maar de Stemtest leent zich echt niet om elke partij op te nemen: hij is al groot genoeg.
  Maar weet u wat? Mocht het zo zijn dat geen van de partijen die u bij de Stemtest voor uw kiezen krijgt een grote voldoende krijgt, dan weet u dat het de moeite kan lonen de websites van andere partijen nog eens te gaan bezoeken (een overzicht staat op ukomttochook.nl). Of beter nog: doe de stemindicator, die een stemadvies geeft tussen alle politieke partijen. Dat kunnen we sowieso aanraden – het is namelijk een mooie test.
 • Ik wil dat Europa goedkoper wordt, maar geen van de partijen heeft dit als standpunt. Wat is dit voor een democratie? Hebben jullie je niet vergist?
  Wij vergissen ons nooit! Een belangrijk kenmerk van de Stemtest is dat we ons vooral richten op verschilpunten tussen partijen. Over sommige zaken zijn alle of de meeste partijen het gewoon eens. Dan nemen we zo’n stelling niet in het pakketje op. Bijvoorbeeld dat Europa niet te duur moet zijn, en dat er iets met de asielzoekers moet gebeuren. Zonde van de ruimte, dachten we zo.

About redactie