Six in the City

Wat vooraf ging:
De jarige Gonnie ontmoet bij toeval vijf vrouwen, ze sluiten snel vriendschap en gaan naar Maastricht voor een avondje serieus stappen.
In een kroeg ontmoeten ze alle een man en raken elkaar hopeloos kwijt.

Teddy stond ongelukkig in het lange gras dat naast de woonwagen groeide en nat was van de dauw. In de verte zag ze de lichtjes van Maastricht glinsteren en wenste hulpeloos dat ze weer terug was bij haar vriendinnen. Naast haar stond Ramon in druk gesprek met een paar andere bewoners van de Vinkenslag. Hij sloeg zijn arm om haar heen en drukte haar vast tegen zich aan. Teddy weerstond de neiging om zich los te rukken en liet hem begaan. Ze was doodsbang, nog nooit eerder was ze in een dergelijke situatie beland en wist niet hoe ze er zonder kleerscheuren uit kon komen. In de bar waar ze Ramon had ontmoet en een drankje van hem had geaccepteerd had alles zo veilig geleken. De vijf andere vrouwen waren allemaal in de buurt geweest en zijn gitzwarte krullen en de gouden oorringetjes waren charmant geweest, niet afstotelijk zoals nu. Toen ze met hem in gesprek was geraakt en verteld had dat ze totaal onbekend was in Maastricht had hij aangeboden haar een stadstoer te geven en Teddy had opgewonden lachend toegestemd. Hoe kon ik zo naïef zijn, dacht ze vertwijfeld. De stadstoer had ze nooit gehad, hij was linea recta naar dit afgrijselijke kamp gereden en weigerde op haar smeekbeden om haar weer terug te brengen in te gaan.
Automatisch accepteerde ze de sigaret die hij haar voorhield en merkte tot haar schrik dat het geen gewone Marlboro was maar een stickie. Voorzichtig nam ze een trekje en blies de rook zonder te inhaleren weer uit. Dat spul komt vast en zeker van de illegale hennepplantages af die ze hier hebben, dacht ze angstig. Het woonwagenkamp waar ze zich bevond was nog niet zo lang geleden in opspraak geweest en ze herinnerde zich de tv-beelden van felle gevechten tussen de bewoners en de politie. Ze voelde in haar tas naar haar mobieltje en vroeg zich af of ze stiekem 112 zou durven bellen. Nee, besloot ze wanhopig, dat is geen optie, tenslotte ben ik uit vrije wil met Ramon meegegaan. Bovendien twijfelde ze ernstig of de plaatselijke Hermandad wel bereid zou zijn om voor haar een nieuwe veldslag te riskeren. Er zit niets anders op, besloot ze dapper, ze moest zelf voor een oplossing zorgen.
Diep in sombere gedachten verzonken had Teddy niet gemerkt dat het gesprek van Ramon en zijn buren over haar ging. Hard lachend sloegen ze hem op zijn schouder en wezen met opgewonden gezichten naar de chique geklede Teddy.
‘Wat ben je met haar van plan, Ramon,’ gilde één van de vrouwen en trok plagend aan Teddy’s haar, ‘ben je verliefd geworden op een burger, ga je trouwen soms?’
Teddy schrok op uit haar gepeins en sloeg de hand van de vrouw weg.
‘Blijf van me af,’ riep ze schril maar kon niet voorkomen dat de vrouw haar een harde klap op haar mond gaf.
Verbijsterd bleef Teddy staan en voelde hoe een druppel bloed van haar kapot geslagen lip viel.
Ramon had haar losgelaten en greep de vrouw bij haar keel. ‘Blijf met je poten van mijn wijf,’ gromde hij woedend en duwde de vrouw woest tegen de zijkant van de woonwagen.
Voordat Teddy goed besefte wat er gebeurde hadden de overige buren zich in het handgemeen gemengd en ontstond een schreeuwende vechtpartij.
Dit is mijn kans. Teddy draaide zich om op zoek naar een uitweg en haar oog viel op de oeroude, witte Mercedes waarmee Ramon haar naar deze plek had vervoerd. Ze zag de sleuteltjes in het slot steken. Zonder op of om te kijken liep ze met stijve benen van angst naar de wagen en stak haar hand uit naar het portier. Ze verwachtte elk moment ontdekt te worden en keek strak naar beneden op haar trillende handen, ze moest kalm blijven dit was waarschijnlijk haar enige mogelijkheid om hier weg te komen. Het portier ging krakend open en ze liet zich voorzichtig in de bestuurdersstoel zakken. Een blik opzij leerde dat niemand haar actie had ontdekt en ze zette de pook voorzichtig in de eerste versnelling. Op het moment dat ze de wagen startte zou ze ontdekt worden, dat wist ze zeker.
Brullend sloeg de motor aan en Teddy zag de verbaasd achterom kijkende gezichten van de kampbewoners.
Wegwezen, dacht ze in paniek. Ze trapte het gaspedaal diep in en liet de koppeling te snel los waardoor de auto zich vooruitstortte en bijna een woonwagen ramde. Teddy gooide het stuur om en schakelde wild door, de poort die de uitgang markeerde doemde op in de koplampen en links was de afslag naar de A2 die haar terug zou voeren naar haar vriendinnen in Maastricht.

Loes Neve

About loes neve