Gorilla met katje

Een van de meest ontroerende beelden die ik ooit zag, was een video van een gorilla die een klein katje koesterde. Die grote klauwen konden dat kleine diertje tussen twee vingers kapot knijpen, maar dat deed het niet. Zal wel sentimenteel zijn.

Een dergelijke gedachte kwam bij me op toen ik de nieuwe roman van Dimitri Verhulst las; Mevrouw Verona daalt de heuvel af. Verhulst is een literaire geweldenaar. Plastische metaforen, zuipende en schijtende personages. Alles moet en gaat dan ook kapot.

En nu heeft Verhulst een liefdesverhaal geschreven. Tegen een vertrouwd decor van dronkelappen en haveloze uitzichtloosheid, maar toch. Een liefdesverhaal. En het gaat niet kapot, het wordt steeds mooier. Tegen het eind van het boek wordt het zó mooi, dat het bijna niet meer te lezen is. Je durft het niet meer. Gaat die gorilla het katje nog kapotknijpen?

Nee. Verhulst is genomineerd voor de AKO-prijs voor zijn autobiografische De helaasheid der dingen. Maar hij gaat hem volgend jaar met Mevrouw Verona winnen. Een meesterwerk.

Gorilla met katje

About maarten van groningen