Minderheden

De partijen zijn bezig met wederzijdse vernietiging. Op dit moment staat zo’n beetje iedereen op verlies, op de vriendelijke vrienden Marijnissen, Rouvoet en Thieme na. Dat geeft te denken.

En hoewel er ongetwijfeld nog enorm veel gaat schuiven de komende week, er zijn flinke verschuivingen gaande en de intensiteit van de campagne gaat nog verder omhoog, begint er toch een probleem op te doemen. De regering.

Er zal straks een, ten minste, drie partijen-kabinet gevormd moeten worden. CDA en PvdA lijken niet eens meer op een meerderheid te kunnen rekenen. En dan is de vraag wie bij CDA & VVD aan wil schuiven. Niemand, lijkt me. CDA + VVD is aan het verliezen de laatste dagen, en flink ook. Wat opviel aan het lijsttrekkersdebat op EenVandaag, was dat rechts in het defensief was. Het komt uit alle focusgroepen in alle partijen naar voren: Nederland moet socialer.

Het verklaart de paniek en onzekerheid die zich van Rutte & iedere CDA’er behalve Balkenende meester aan het maken. JP zelf niet, want die is legendarisch goed in het negeren van slecht nieuws. Daarom is het ook zo’n slechte crisismanager.

Wat dan wel? Een minderheidskabinet? Wellicht. CDA & VVD doorgaan is dan een optie, maar eigenlijk een rare. PvdA + SP + GL is inmiddels groter.

Een links minderheidskabinet! En omdat het een minderheidskabinet is, kan het nooit écht gekke dingen gaan doen.

Eigenlijk geen gek idee. En is Bos toch nog premier.

About maarten van groningen