Redactie; ander stekkie


Op 20 april 2006 mailde onze hostprovider, Versatel, dat de server waar WB al sinds jaar en dag op draait (de oude Vuurwerk server), opgedoekt zou worden. Hop, de stekker eruit! Of we even binnen drie weken onze spullen wilden pakken, en een andere stekkie wilden opzoeken. DRIE WEKEN? Nu, we wilden toch al erg drastisch weg bij Versatel. Ooit begonnen we bij Vuurwerk, maar Vuurwerk werd overgenomen door Versatel en Versatel… nou ja, Versatel is Versatel. Een uur aan de lijn en dan nog niet verder dan de eerstelijns telefoonmiep. Een technische helpdesk die alleen via e-mail te bereiken is, maar zijn e-mail nooit leest. Registratiefoutjes die je grote dure abonnement per ongeluk omzetten naar een kleine, een technische staf die er een week over doet problemen met de majordomo e-maillijst op te lossen zodat abonnees honderden lege e-mails ontvangen.

Weg bij Versatel dus, graag, maar drie weken, dat is niet veel, voor een site bestaande uit meer dan duizend artikelen (tien jaar keer tien maanden keer gemiddeld twaalf artikelen), duizenden plaatjes, honderden scripts, en evenzovele databases. Kwam nog bij dat een groot deel van ons archief draaide op scripts die op de Vuurwerkserver zélf stonden. En dat niet alleen: WB heeft gedurende haar tienjarig (!) bestaan verschillende gezichten gehad, verschillende opmaken en features dus, die allemaal via eigen scripts, databases, en andere rotzooi aangstuurd worden. Om over al die rubrieken maar niet te spreken. Dat betekende dus een grote schoonmaak door het hele WB archief; die duizenden artikelen moesten allemaal bekeken en aangepast worden. Een tyfusklus dus! Maar als je dan tóch bezig bent… dan maar écht de bezem door alle artikelen. Stap voor stap zijn we daarom begonnen alle artikelen (alle duizend) om te zetten naar onze nieuwste opmaak- en scriptprofielen. Alle artikelen in ons archief volgens hetzelfde stramien. Dan werkt alles ten minste weer, redeneerden we, en is het een stuk gemakkelijker integraal wijzigingen door te voeren mocht dat weer eens nodig zijn. Maar dan kom je er opeens achter hoe lang WB al wel niet bezig is (tien jaar!). “Oh ja, dat toffe plaatje bij het plagiaat dat we toen gebruikten!”, zwaar verouderde hulpteksten, ietwat gammele gifgroene formulieren, … en dan wordt het opeens toch heel leuk om een oude WB weer eens door te ploegen. Net een échte verhuizing! En dan bedenk je, net als bij een echte verhuizing, dat het best zonde is om dat allemaal weg te gooien. Toch maar in de bewaardoos… de WB nostalgiedoos, als het ware…

30 april 2006
Begonnen om de artikelen uit 2000, uit de tijd dat we nog gebruik maakten van het opmaakprofiel dat de voorloper was van het wat strakkere opmaakprofiel dat we nu gebruiken (2000-2006). Geel achtergrondje, grote reageerbox onderin de stukken, en erg toffe rubriekplaatjes:

Hoofdpijngroen reactieformulier onderaan elk stuk.

Hulp en informatiepagina staat nu prominent in het bovenste frame. Daar gaan mensen nu echt op klikken… eens lezen wat er eigenlijk in staat. Ha, deze tekst moet er al zeker vijf jaar staan – als het niet meer is:

In essentie is WB leesbaar met iedere browser. Zelfs met een simpele telnet-verbinding wil het nog wel lukken. Om maximaal gebruik te maken van alle features, adviseert de redactie echter een beetje hippe browser te gebruiken. Netscape 4 voldoet prima. Microsoft Internet Explorer lukt ook uitstekend. Voor de liefehbbers van IE: de redactie kan zich niet aan de indruk ontrekken dat IE5 een stuk stabieler is dan IE4. Ook met andere browsers (Nestcape 2 of 3, IE3, Opera) lukt het ook nog wel, al zal je daarmee wat van de hipste DHTML-features moeten mislopen. Zorg dat zowel javascript als de mogelijkheid tot het weergeven van Style Sheets actief zijn.
   Degenen die wel graag WB lezen, doch niet failliet willen gaan wegens torenhoge telefoonrekeningen, kunnen zich behelpen met deze tip.
   Tip: ga niet alles online zitten lezen.
   In plaats daarvan is het handiger eenvoudigweg eenmaal de inhoudsopgave op te vragen & met behulp van de rechtermuisbutton (of door de muisbutton lang in te drukken als je MAC-gebruiker bent) de stukken die je graag wilt lezen op de harddisk op te slaan. Om dit te bewerkstelligen ga je met je muis op de link staan van het suk dat je wilt lezen. Druk op de rechtermuisknop enkies de optie ‘save link as..’ (of ‘bewaar link als’ indien je een nederlandse versie hebt). Herhaal deze actie voor ieder stuk dat je wilt lezen.
   Vervolgens ophangen (belangrijk: als je dat vergeet, heeft het allemaal geen zin natuurlijk) de artikelen die je wilt lezen openen – & hopsa, lage kosten, toch WB lezen.
   Leuke extra’tje van Netscape: als je het artikel zelf opvraagt, kan je in plaats van Save frame ook Edit frame kiezen. Als je dan saved, worden ook alle plaatjes gelijk gesaved.

…wordt vervolgd…

Redactie

About de redactie