Terecht Onopgemerkt Gebleven, aflevering Thee

Iemand beweerde eens dat genialiteit niet zozeer betekent dat je de toekomst kan voorspellen, maar eerder dat je de tijd waarin je leeft doorziet. Wie me dat vertelde weet ik niet meer, maar ik weet nog wel dat me dat geen snuggere man leek. Dus zo zie je maar, iedereen heeft zo zijn momenten.
Hoe dan ook. Zelf heb ik de indruk dat, wanneer er over vijftig jaar wordt teruggekeken op het huidige decennium, men vooral onder de indruk zal zijn over de extreme experimenteerdrift die we als mensheid aan de dag leggen betreffende onze thee. En als dat zo is, dan ben ik geniaal, want ik zie dat nu dus al.
Ik kan me nog goed herinneren dat je vroeger alleen maar reguliere thee had. Van Pickwick, althans bij de rijke mensen. Bij andere mensen had je huismerk-thee, maar het zat ook in een groen zakje en smaakte doorgaans eender.
Daarna kwam Earl Grey erbij. Dat was bijzonder, dat was genieten. Sommige mensen waren al begonnen met groene thee. Maar het blijken achteraf inleidende beschietingen.
De smaakexplosies die nu op ons afkomen! Het is ongelofelijk. Iedere dag een nieuwe variant. En ik ben er dol op. Werkelijk waar. Als ik zo’n advertentie zie, over de nieuwe Pickwick ‘white tea’-lijn. Fijne smaakvolle doosjes met een luxeus soort wit en glimmend zilver. Heerlijk. En dan de begeleidende advertenties die met zwoele stem reppen van de kleine blaadjes van de tweede pluk die speciaal geselecteerd worden om deze verfijning te kunnen creeren. Lekker.
De collectie thee van de auteur
De collectie thee van de auteur Alleen al in de rooibos heb ik een vijftal varianten te pakken. Met ginseng. Met honing. Extra spicey. Met kaneel. En classic natuurlijk. Rooibos-straight, je moet er maar opkomen. Een ruwe schatting leert me dat ik momenteel zo’n dertig smaakjes aan thee in de kast heb staan.
Want, ik maakte er al gewag van, ook ik deel in onze maatschappelijke zoektocht naar de ideale thee. Waarom, zult u zeggen. Waarom?
Goede vraag.
Thee is gezond, althans dat denk ik te weten. En gezond vind ik belangrijk, in principe. Maar thee is ook een beetje saai. Koffie is niet saai. En bier ook niet. Maar dat is dus weer niet gezond. Gezond en niet saai, daar draait het om anno nu. We willen best beter, maar we willen er niks voor inleveren.
De nieuwe smaakjes thee zijn de frontlinie van dat gevecht. Wordt de ultieme thee gevonden? Die gezond is, en lekker? Of niet? We gaan het zien, als mensheid.
En daarbij moet me nog een ding van het hart. Soms worden er ook hele slechte smaken uitgeprobeerd. Zo had Albert Heijn ineens ‘Evening Storm’ in de aanbieding. Gadverdamme. Veel te veel ingredienten. Onduidelijke compositie of doel. Heel erg vies was het. En binnen een maand van de schappen verdwenen. Ja, dat smaakje is terecht onopgemerkt gebleven.

About flora x