Veel gestelde vragen, stemtest 2006

Is de Stemtest wel een beetje betrouwbaar?
Er ontbreken onderwerpen! Klopt dat wel?
Wat een enorme test! Kan het niet wat korter?
De vragen zijn niet goed op elkaar afgestemd. Er staan drie antwoorden, maar één hoort er niet bij. Klopt dat wel?

Hebben jullie tips om de test snel te doen?
Oeps, ik heb iets verkeerd ingevuld. Kan ik nog terug?
Mijn partij zit er niet bij! Wat nu?
Ik wil dat er meer wordt geïnvesteerd in onderwijs maar dat is geen optie. Wat is dit voor een democratie? Hebben jullie je niet vergist?
Goede test! Hoe verwijs ik ernaar?
Stemtest? Is dat hetzelfde als de Stemwijzer?

Antwoorden
Is de Stemtest wel een beetje betrouwbaar?
Jazeker. Een onafhankelijk team van experts heeft de inhoud samengesteld. Alle stellingen zijn bovendien gebaseerd op de inhoud van de verkiezingsprogramma’s (tenzij anders vermeld).
Voor alle zekerheid is de tekst daarna ook nog eens opgestuurd naar de politieke partijen met de vraag de tekst te autoriseren. Als een politieke partij de Stemtest heeft geautoriseerd, betekent dat ze desgevraagd de formulering en selectie van standpunten heeft bestudeerd en van kanttekeningen voorzien voor zover nodig. Die kanttekeningen zijn vervolgens zo nauwkeurig mogelijk overgenomen binnen de grenzen van de test. Uiteraard doet het elke partij pijn om haar zorgvuldig in elkaar gezette verkiezingsprogramma tot een handvol standpunten gereduceerd te zien. En laten we wel wezen, de verkiezingsprogramma’s blijven natuurlijk de beste verwoording van de standpunten van de partij. Maar de Stemtest zet de belangrijkste punten overzichtelijk op een rijtje. Niet makkelijker dan het is, maar ook niet moeilijker dan nodig.

De Stemtest 2006 is geautoriseerd door PvdA, VVD, SP, GroenLinks en ChristenUnie. Het CDA heeft laten weten geen tijd te hebben om zich over de inhoud te buigen.

Er ontbreken onderwerpen! Klopt dat wel?
Dat klopt. Bepaalde onderwerpen komen daardoor niet aan bod. Dat wil niet zeggen dat ander onderwerpen niet belangrijk zijn, maar omdat er nu eenmaal keuzes gemaakt moeten worden. De Stemtest gaat over onderwerpen die tijdens deze verkiezingen spelen.

Wat een enorme test! Kan het niet wat korter?
De Stemtest is zeker een van de arbeidsintensievere stemhulpen. Maar laten we eerlijk zijn: kiezen is niet makkelijk. Het gaat bij de verkiezingen om de toekomst van Nederland. Het gaat over ingewikkelde kwesties als sociale zekerheid, vergrijzing en werkgelegenheid. Een goed en inhoudelijk advies vergt nu eenmaal wat concentratie.
Om de test in te korten kun je besluiten minder partijen deel te laten nemen of thema’s die je werkelijk niet interesseren over te slaan.

De vragen zijn niet goed op elkaar afgestemd. Er staan drie antwoorden, maar één hoort er niet bij. Klopt dat wel?
Dat is een goede vraag. Sommige mensen die de Stemtest maken vinden het lastig om steeds een heel pakket van stellingen te moeten beoordelen. En dat is ook niet eenvoudig. Misschien vind je de eerste twee stellingen heel goed, maar gruw je bij de derde. En bij die andere partij is alles maar zo-zo. Soms lijken we je te vragen appels met peren te vergelijken!
Dat doen we voor de eerlijkheid. Laten we een voorbeeld geven.
Partij 1 zegt:
– miljarden bezuinigen op kosten van medicijnen
– verlagen zorgpremies voor iedereen

Partij 2 zegt:
– niet bezuinigen op medicijnen
– zorgpremies blijven ongewijzigd

Het is nu duidelijk: je moet kiezen ofwel lagere premies en minder medicijnen ofwel geen premieverlaging. Bij een andere opzet van de test zou de volgende situatie kunnen ontstaan:
Vraag 1
Moet er bezuinigd op medicijnen?
Vraag 2

Moeten de premies omhoog of omlaag?

Als je op vraag 1 ‘nee’ antwoord en op vraag 2 ‘omlaag’, dan heb je gekozen voor een combinatie die in werkelijkheid niet bestaat. We willen je alleen laten kiezen uit reële opties. En daarom werken we met pakketten.

Hebben jullie tips om de test snel te doen?
We kunnen je adviseren om niet de pakketten vergelijken, maar om ieder pakket op zich te beoordelen. Dat maakt het voor veel mensen makkelijker. En makkelijker betekent vaak sneller. Ook kun je partijen waar je zeker niet op wilt stemmen uitsluiten. Mochten er thema’s zijn die je niet aanspreken (wat we ons niet kunnen voorstellen), dan kun je die in zijn geheel overslaan.

Oeps, ik heb iets verkeerd ingevuld. Kan ik nog terug?
Jawel, dat kan! Gebruik hiervoor niet de BACK en FORWARD optie van je browser. Onderaan elke pagina kun je vooruit door op “naar het volgende thema” te drukken. Als je terug wilt, kun je gebruik maken van het pull down menu dat daar weer onder staat. Selecteer daar het thema van je keuze en wijzig wat je wijzigen wilt. Druk dan wel weer op de knop “wijzig deze waarden”, anders worden je aanpassingen niet verwerkt.

Mijn partij zit er niet bij! Wat nu?
We hebben ervoor gekozen alleen die partijen op te nemen waarvan we redelijkerwijs dat ze met een flink aantal zetels in de kamer zullen komen. Daarom doet D66 niet mee. En de Partij voor de Dieren ook niet. Ook moeten de partijen die meedoen een programma hebben dat zich laat vergelijken met andere partijen (Daarom doen one issue-partijen niet mee). Bovendien moet de partij de grondrechten van de democratie onderschrijven (en dus doet de SGP niet mee).
We zijn streng maar rechtvaardig. Er moeten keuzes gemaakt. De Stemtest leent zich echt niet om elke partij op te nemen: hij is al uitgebreid genoeg.

Goed nieuws voor de mensen die rechts wilen stemmen. We hebben ook een Rechtse Stemtest gemaakt.Klik hier voor meer informatie.

Ik wil dat er meer wordt geïnvesteerd in onderwijs maar dat is geen optie. Wat is dit voor een democratie? Hebben jullie je niet vergist?
Wij vergissen ons nooit! Een belangrijk kenmerk van de Stemtest is dat we ons vooral richten op verschilpunten tussen partijen. Over sommige zaken zijn alle of de meeste partijen het gewoon eens. Dat er honderden miljoenen moeten worden geïnvesteerd in onderwijs bijvoorbeeld. Daarover zijn alle partijen het eens. Dan nemen we zo’n stelling niet in het pakket op. Zonde van de ruimte, dachten we zo.

Goede test! Hoe verwijs ik ernaar?

Je kunt gewoon verwijzen naar www.writersblock.net.

Stemtest? Is dat hetzelfde als de Stemwijzer?
Nee. De Stemtest is op geen enkele manier gerelateerd aan de stemwijzer. De Stemwijzer is een door overheid gefinancierd project. Bovedien is de Stemwijzer tamelijk onbetrouwbaar. De Stemtest is een productie van Writers Block magazine, een groep enthousiastelingen die vindt dat er ook een inhoudelijke stemtest moet zijn.

About redactie