Viva Madonna!

Wat een vrouw! Een voorbeeld voor vele anderen, echt wat je noemt een rolmodel, echt wat je noemt een vrouwelijke tegenhanger van mannelijke helden zoals Martin Luther King en Mahatma Gandhi. Een vrouw met een doel voor ogen, met een ideaal waarvoor ze de nodige offers heeft gebracht.

Beroemd worden zou ze, en beroemd is ze geworden. Misschien niet zo beroemd als god (haar streven), maar wat scheelt het? Ten koste van anderen, maar ja: wat moest ze ook met ‘losers’ als John Jellybean Benitez en al die anderen die haar in de begindagen van haar carrière steunden? Knap van haar, zoals ze vrienden kan laten vallen, echt een voorbeeld voor het feminisme.

Wat een kameleontische persoonlijkheid ook! Waar anderen er een heel leven over doen om zichzelf te ontdekken, wisselt zij om de paar maanden van karakter. Nou, ja van uiterlijk tenminste, en dat schijnt in haar geval hetzelfde te zijn. Slim om het zo aan te pakken! Gewiekst! Geweldig! Een kunstje dat ze van David Bowie afkeek: wie niets te melden heeft, doet er goed aan van gedaante te verwisselen en zo de critici een stap voor te zijn. En met afgesleten symbolen te spelen – beelden die zo vaak zijn gebruikt en voor zo vele interpretaties vatbaar zijn dat ze niets meer zeggen, maar waarin iedereen wel wat herkent. Trendsettend, eigentijds, om niet te zeggen postmodern.
En achter al die opsmuk gaat stiekem een klein meisje schuil zeker
En achter al die opsmuk gaat vast een klein meisje schuil  
Wat een zakelijk instinct, trouwens! Zoals ze haar bedrijf leidt, als een despoot van een banenrepubliek. Goed hoor. Harde heelmeesters maken stinkend rijk. Wat een gevoel voor publiciteit ook! Zoals ze haar marketing aanpakt (nu weer H&M laten betalen voor de promotie van haar toernee). Zoals ze mensen naar haar concerten lokt met haar provocerende uitspraken en shockerende uitspraken. Zoals ze die religieuze sukkels voor haar karretje spant. Zo gewiekst. Een echte professional.

En dat alles op haar leeftijd! Een wandelende reclame voor de plastische chirurgie. Een levend monument voor alle personal trainers die haar op de been hebben weten te houden. Een boegbeeld voor alle dansleraren, masseurs en fysiotherapeuten die haar stramme lichaam soepel hebben weten te krijgen. Zo knap, dat optreden van de week! Zoals ze haar dansers had gedrild. Die belichting, die décors. Wat een perfectionist! Ik hoop niet dat het de laatste keer is dat ze ons geld uit de zakken klopt.

Wat een vakvrouw! Jazeker, ook muzikaal gezien. Altijd het beste halen uit de allerbeste producenten die er maar te vinden zijn – het is echt ongelofelijk! Akkoord, zelfs zij kunnen niet voorkomen dat haar deuntjes vlak en flauw uitvallen. Toegegeven, zelfs deze volleerde musicale plastische chirurgen kunnen deze patiënt geen acceptabele voicelift geven. Maar wat maakt het uit, wie heeft er nou behoefte aan goede muziek als hij Madonna heeft? Zuiver zingen wordt zó overschat.

Er is veel te doen over die scène in haar optreden waarin Madonna aan het kruis hangt. Maar heus, ze is daar volledig op haar plaats.

About jan bletz