Voetgangersstoplicht

De rook na de verkiezingen is opgetrokken en wat we zien is mist. De analyses buitelen over elkaar en er is nog geen zicht op een coalitie. Het CDA wijst de SP af. Niet eens zozeer op inhoudelijke gronden, maar op basis van de getalsverhoudingen in die coalitie. De grootste partij klein tegen een links blok.
Als de getalsverhoudingen de doorslag geven ligt een kabinet van CDA, PvdA en Groen Links het meest voor de hand. De 41 zetels van het CDA zijn mooi in evenwicht met de 33+7= 40 van PvdA en Groenlinks. De ministers kunnen eerlijk verdeeld worden, het CDA de premierbonus voor die ene zetel extra. Ook in het proces naar het smeden van een coalitie toe os evenwicht. Allebei de grote partijen laten een veer. De PvdA moet de SP los laten, het CDA de CU.
Het zou een coalitie worden van verliezers, dat wel. Maar het zijn verliezers ten opzichte van de vorige tweede kamer verkiezingen. En iedereen weet dat als de dag van de verkiezingen verder weg is, overwinningsroezen en verlieskaters verdwijnen. Dan zien we gewoon dat Groen Links een zetel (60.000 stemmen) meer heeft dan de ChristenUnie. Verloren ja, maar wel nipt de grotere partij. Ook lijkt de afstand GL-CDA zeker niet kleiner dan die van PvdA-CU

Maar doet zo’n coalitie recht aan wat de kiezer wil? Dat is niet makkelijk, want de kiezer wil elke dag iets anders. De vraag is dus: doet de coalitie recht aan wat het Nederlandse volk op die ene dag op 22 november wilde en heeft dat enige houdbaarheid voor de jaren erna? Maar wat wil(de) kiezer? Laten we een paar van de analyses bij de kop pakken en kijken of deze coalitie eraan voldoet.
stoplichtde kiezer wilde af van de CDA-VVD coalitie: daaraan is voldaan
de kiezer wilde geen linkse meerderheid: check
de kiezer op het platteland won van de stedeling: SP, Wilders en CDA zouden staan voor het platteland, GL, PvdA en VVD over de stad. In ieder geval bij hun leiders klopt dat. Bos, Halsema en Rutte zijn vleesgeworden successen van de globaliserende samenleving. Ze doen het goed bij de multinationals, voelen zich als een vis in het water in Amsterdam en gek genoeg vertelden ze allemaal een verhaal dat daar niet bij past. Rutte moest onder druk van Verdonk spelen op de angst voor buitenlanders, die hij nog nooit gevoeld heeft. Bos probeerde de 50 euro huurverhoging als een drama voor te stellen, maar voor dat verhaal kun je inderdaad beter bij Marijnissen zijn. Halsema was misschien nog wel het eerlijkst, door de liberale draai. Groenlinks: een grote stadspartij voor welopgevoede mensen, die liever wat minder hard werken. In deze coalitie zou de verdeling stad – platteland redelijk zijn. Daar moet de kiezer mee leven kunnen.
De kiezer wilde Balkenende als premier: ok
De kiezer wilde een ruk naar links: check.
De kiezer wilde weg van de onmenselijke illegalen politiek: Halsema op Justitie.

Ok, iedereen moet een beetje slikken, maar krijgt uiteindelijk toch ook wat waardevols: bij de SP houden ze erg van oppositie voeren, Balkenende blijft premier, de PvdA mag weer regeren en Groen Links kan voor het eerst laten zien hoe ze haar verantwoordelijkheid draagt. Missen we alleen nog een aansprekende naam voor de coalitie. Rood-groen klinkt te links, dus stel ik de coalitie van het voetgangersstoplicht voor. Rood, gemengd-groen en vooral heel voorzichtig oversteken.

About emilio