Hoera, we zijn uitgegeven! En nu…? Deel 2

… vervolg van Deel 1

Ons mediacircusje is onderweg. Dagblad Trouw heeft ons afgelopen woensdag geinterviewd. Eén dezer dagen vind je ons terug we in De Verdieping. O ja, ik zou het haast vergeten: ons boek gaat over Isoleercellen.
Hoe werkt dat eigenlijk, een interview met een Groot Dagblad? Verrassend simpel: Er wordt wat heen en weer gemaild, tot er een afspraak staat. Het wordt de voormalige 1e klas stationsrestauratie op spoor 2b van Amsterdam CS. Je arriveert er op tijd, bestelt een drankje en kijkt zenuwachtig om je heen of je wel goed zit, tot er een vriendelijke vent aan komt gelopen die je hand schudt en aanschuift. Hij legt een hypermodern opnameapparaatje op tafel en eentje uit de steentijd als backup, en je begint te kletsen. Voor mijn gevoel waren we net op dreef toen onze journalist, Henk Steenhuis, ons vriendelijk bedankte met de mededeling dat hij genoeg materiaal had. De apparaatjes werden werggeborgen, hij stond op en schudde weer vriendelijk onze hand. Dag maar weer. Maar hij verstaat zijn vak, ik heb een paar artikelen van hem zitten lezen. Daarnaast, we hebben inspraak voordat het interview wordt afgedrukt.

De Andere Wereld, een programma van de IKON zondagmorgenvroeg op Radio 1 heeft een item van een half uur aan ons boek besteedt met best goeie quotes en voorgelezen passages. Na het interview dachten we in eerste instantie: ‘wat hebben we allemaal uit zitten kramen, en wat maken ze ervan?’ Maar toen we het hoorden op de radio klonken we opeens als een stel professionals, Het blijkt zo gemonteerd te zijn dat het gewoon een puik mooi spannend-dreigend itempje IS geworden. Je kunt het hier beluisteren.

En gister waren we bij Desmet Live op radio 5. Ik dacht dat het een beetje een anderhalve man en een paardenkop radioprogramma was, ik kan zelf radio 5 nooit vinden, maar verbazend veel mensen blijken er naar te luisteren. Ik vond vanochtend vier reacties van vrienden die ons gehoord hadden in mijn mailbox! Gewoonlijk wordt geouwehoer van hele en halve gekken met een enigszins meewarige blik aangehoord door één a twee man/vrouw en een paardenkop in de kroeg. Maar gisteren luisterden er ineens 25.000 mensen mee. Wat toch wel een vreemd idee is.

Bij Desmet viel alles mooi samen – de Belgische band Absynthe Minded zong liedjes over jezelf verliezen in het grote Niets en Pieter Hilhorst, onze interviewer, was enthousiast over ons verhaal. Hij deelde drank en sigaretten uit na afloop en bleef nog zeker drie kwartier hangen om met ons te kletsen. Hij vroeg ons of we helden.waren. Nu had ik er zelf nog niet zo naar gekeken, maar er zit natuurlijk een zeker Edith Piaff / Les Miserables heldengehalte in ons verhaal…. Desmet Live heeft er ook een TV-showtje via de webcam van gemaakt, zie hier. Tot nu toe vind ik het allemaal leuk.

Wordt vervolgd…

About sam gerrits