In Memoriam: Michael Brecker, tenor

In de jaren zeventig speelde Brecker samen met zijn broer Randy in de band Brecker Brothers, die elementen van jazz en rock met elkaar combineerde. In de jaren ’80 maakte Michael Brecker samen opnames met enkele grote namen uit de wereld van jazz en pop, zoals Frank Sinatra en Frank Zappa. Helaas kwam zijn solo-carriere pas eind jaren tachtig voorzichtig op gang.

Brecker

Brecker leed al geruime tijd aan leukemie en MDS. MDS ook wel myelodysplasie genoemd, is verzamelnaam voor een aantal beenmergstoornissen waarbij de productie van bloedcellen ernstig verstoord raakt. Het is een bloedziekte die ontstaat als het lichaam op een verkeerde manier begint met het aanmaken van bloedcellen. Het resultaat van deze gestoorde aanmaak zijn misvormde en niet goed uitgegroeide bloedcellen. (zie ook: hier)

Een paar jaar terug verspreidde Brecker een persbericht waarin hij meldde op zoek te zijn naar bepaalde Oost-Europese joden. Het geval wilde namelijk dat Brecker niet alleen een zeldzame ziekte had, maar ook een zeldzame bloedgroep. Dat was pech.

Hij had dan weer de mazzel de middelen te hebben om inderdaad een Oost-Europese jood bereid te vinden donor te worden. Helaas sloeg de behandeling niet aan. Dat was dus weer pech; pech waaraan Brecker nu dus is overleden.
Tja, dan blijft alleen de muziek over.

About emilio