Kwetsbaar voor klimaatverandering

Terwijl de dakpannen ons om de oren vliegen, de gevelbekleding in heel Nederland langzaam loslaat (kunnen de dames & heren architecten een beetje rekening houden met de klimaatverandering bij het schetsen?!), een weer- en verkeersalarm is afgekondigd, de mesdag en de Erasmusbrug afgesloten zijn, komt verschijnt het rapport ‘De Staat van het Klimaat 2006’.

Welnu. Wat valt er over die staat te zeggen? Dat het waait dus, maar dat is verder geen nieuws.  De Nederlandse natuur is kwetsbaarder dan gedacht, dat is wel nieuws volgens de onderzoekers.

“Zuidelijkere diersoorten, zoals de tijgerspin of de processierups, schuiven door klimaatverandering op naar het noorden, onze kant op. Maar door versnippering van de ecosystemen in Nederland, door wegen of bebouwing, kunnen ze zich minder gemakkelijk verplaatsen. Door klimaatverandering worden die gevolgen van versnippering versterkt, aldus KNMI-klimaatonderzoeker Rob van Dorland in een ANP-persberichtje.

Ach weet u, meneer Van Dorland. Over die processierups zou ik me niet teveel zorgen maken. Dis is vandaag naar onze Oosterburen geblazen. Zorgelijker is het dat bij een beetje storm meteen het hele land instort. Dat de A2 moet worden afgesloten. Dat het stadhuis van Almere en daarop de servers van Omroep Flevoland direct overbelast raken. Of dat we ook bij normaal weer een simpele polder niet meer met goed fatsoen kunnen droogpompen.

En dan gaat vandaag ook de nog de speelfilm Windkracht 10 in première. Nogal een kutfilm naar verluidt. Terwijl een beetje wind toch al snel voor een hoop spanning en sensatie kan zorgen.

About emilio